Grattis alla mammor

och särskilt dom mammor som inte längre har någon som kan gratta dom på sin dag.

Tänker på Mias mamma Riitta och andra mammor i samma situation, där inga barn finns kvar, eller Tuija, där några barn finns kvar. Inte att förglömma mammor som förlorat sina små innan det var dags för dom att komma till världen. För föräldrar som förlorat barn (födda eller ofödda) blir sådana här dagar särskilt svåra om dagen i sig ens tillåts att finnas.

Oavsett hur förlusten har uppstått och ålder på barnet skall barn inte dö före sina föräldrar, naturen är så att gammal går först. En sådan förlust är oftast en naturlig process och därför något många som gått igenom en sådan förlust "lättare" kan förlika sig med och kanske också leva med. Min älskade Mormor

Jag inbillar mig också att när svårt sjuka barn dör är det också en mer hanterbar förlust, dvs det är mer logiskt när allt annat är uttömt, när sjukvården gjort sitt och inget mer kan göras, barnet har det svårt och det som återstår är lindrig innan det är dags att säga adjö. Jag vill tro att dom föräldrarna, nära anhöriga, under resan dit får en chans och verktyg att kunna hantera döden när det oundvikligen kommer. Kanske läker dessa föräldrar i sorgeprocessen som pågår under tiden det svårt sjuka barnet lever. Jag menar läka med att man får förlika sig med det oundvikliga, man får en chans att ta tillvara på det som alls är möjligt så att när döden kommer kanske har en bas att börja ifrån för att kunna fortsätta leva med eller utan andra barn.

Det omvända är svårare för mig att försöka förstå, alltså barn som förlorat en eller flera föräldrar. Hur gör dom när deras kompisar, klasskamrater osv grejar i skolan, på dagis eller liknande för att fixa något åt mamma eller pappa? Ett helt annat ämne som jag är tacksam över att inte ha erfarenhet av och inget att fördjupa mig i idag.

Grattis alla mammor och låt dagen vara din hur du än gör den din.

Bookmark the permalink.

0 Comments

  1. Tonårsmorsa: Tack! Jo, jag fick en fin söndag synd bara att dagen tog slut 🙂
    På återläsande slutet av veckan.

  2. Ja, det var ett fint inlägg du skrivit. Hoppas du får en fin Söndag! Kram!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.