Ord och mening och bollar #blogg100

Vad menar du med det du säger? Menar du det ordet betyder enligt SAOL eller har du en egen uppfattning om vad du menar.

Många gånger ärvs ord i olika sammanhang, med ärvs menar jag att omgivningar formar hur man använder ord. Familjen är ju det primära som ”ordformargrund” men vänner, skola, arbetsplatser osv hjälpar oss också att forma vårt språk.

Mycket skiljer det sig också beroende på var man bor och hur den miljön är sammansatt. Jag har själv använt byfånementalitet om en del småorter och så har man motsatsen till sofistikerade storstaden.

Samhällsformen formar också och där har man skillnader i allt ifrån brukssamhällen (dom få som finns kvar) till tjusigaste förorten.

För mig har det hett debatterade ordet, n-ordet, alltid avskytts och jag har sett ner på människor som tvunget måste sätta en sådan etikett på andra, det är inte värdigt. Redan som liten 3-åring sa jag ifrån till andra vuxna att ”you don´t say that”. Jag har aldrig förstått att man måste beskriva en människas färg med en variant av ordet negro när man faktiskt nästan aldrig säger den där vitingen.

Jag hade däremot inga problem med bollen med n-ordet eftersom det för mig inte var samma sak och jag såg inte människan i ordet utan bara den där underbart goda bollen.

Det har tagit mig några år att försöka se hur den bollen med n-ordet är en kränkning och jag ser ff bara den underbart goda bollen framför mig men respekterar att andra ser det annorlunda och har svårt att ens tänka annat än chokladboll i dag. I grunden handlar väl just denna boll om att respektera att andra mår mindre bra och därför inte säga så om bollen.

Tänk efter före och visa dina medmänniskor att du faktiskt kan ta hänsyn och respekterar andra som du själv vill bli respekterad. Ord betyder något och tänk på mottagaren av dina ord.

#blogg100 inlägg 75 av 100

Bookmark the permalink.

One Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.