Barn i misshandelsfamiljer

[Lystnar på: Strength of a woman – Shaggy – Homegrown-ADVANCE (04:02)]

Kan vara både ren psykisk fysisk misshandel men ofta är det en blandning av båda. Finns där barn så kostar det barnen otroligt mycket av rädslor och otrygghet även om dom inte är dom som misshandlas. Där man växer upp borde man ha rätten att vara trygg och orädd. Kostnaden för dessa barn är inte räkningsbart i pengar även om det i många fall är pengakostnader under uppväxten med tanke på dom ofta höga sociala kostnaderna som många av dom skadade barnen kostar i rena pengar och vad den totala emotionella kostnaden vet man inte förrän när det är dags att lägga benen i graven om ens då.

Kostnaden är hög oavsett vilka samhälleliga effekter det får eller inte får. Det skall inte kosta ett barn att växa upp och absolut inte i ett socialt och väl utvecklat i-land. Det där med välutvecklat har jag länge undrat med tanke på hur vi gör med dom apatiska barnen, dom sexuella slavar som kidnappats/först bort mot sin vilja och hamnat här, människor med ”fel” sexuell läggning som ändå skickas till sitt ursprungsland med döden som garanterat öde och övriga behövande som utvisas till något ingen vet.

Det lustiga med våra fördomar är att många tror att i dom s.k. fina hemmen i dom s.k. bättre områdena och där man umgås med det s.k. finare folket, där är allt så bra. Ofta är det snarare tvärtom för inom hemmets fyra väggar sker mångt och mycket som absolut aldrig kommer upp till ytan. Flera s.k. societetshem har en ganska total patriarkal struktur och ofta med en diktator som styr med tyrannens fana högt.

Jo, misshandel i hemmet. Denna artikel visar inte på problemet i sig men den visar ändå på ett dilemma och något oerhört svårt, dvs att barn skall vittna mot den misshandlande föräldern. Det problemet är alltid svårt oavsett om det gäller misshandel i hemmet eller andra saker som möter barnet. Jag vet för ett antal år sedan när ett större barn hade kommit loss och brodern skulle hjälpas loss, vilket moraliskt och mentalt så oerhört tungt dilemma och kaos för en yngre kille så det gick inte. Jo i första skedet gick det och LVU trädde in direkt men sedan blev det som så att pojken kom åter i samma sorgliga röra och smet eftersom det att stå inför andra och riktigt lämna ut sin förälder, den som var den enda tryggheten mitt i det otrygga oavsett hur bra/dåligt det än var, gick inte och med motpartsadvokater som vränger ut och in på saker står sig Socialen ganska slätt. (Det är märkligt detta med Socialen att i riktigt krisiga fall görs alltför ofta inte många saker men där saker och ting absolut inte behöver åtgärdas ingrips det och fråntas barn/sätts in åtgärder. )

Det är inte många som verkligen förstår dom emotionella/sociala/psykiska kostnader det är för barn att växa upp i hem där våld förekommer oavsett våldsform. Jag har själv vuxit upp i ett sådant hem där både mamma och vi barn utsattes för både psykisk och fysisk misshandel men mest psykisk. För mig tog det oerhört många år att bli mentalt fri, faktiskt hela 35 år. Jag var rädd tills jag var 28 år och det är illa nog. Kanske var det för att jag var/är äldst eller den som faktiskt gjorde det jag förmådde för att ta ställning mot våldet och för mamma och oss, den som försökte säga sin mening på dom sätt jag kunde och vågade, vem vet men jag gjorde det jag kunde och det kostade. Fortfarande finns det många saker som ligger mig i fatet pga. uppväxten men dom sakerna är mer eller mindre inte där till vardags utan det är enbart i särskilda situationer som det dyker upp till ytan och gör sig påmind. Människors attityder är för mig en viktig sak så jag drar mig hellre ur relationer när jag känner att saker och ting är mindre rätt och där likheter finns som sitter som hjärnspöken.

Hade det då blivit fråga om vittnesmål som i fallet i artikeln hade jag utan att tveka vittnat som jag kände då (och även idag) som 15 åring när det var mer påtagligt eftersom vi då hade kommit till Sverige och snabbt insåg att så skulle inte barn eller mammor (i det här fallet) ha det utan här i Sverige skulle barn ha det bra och här hade man rättigheter. En liten men ändå viktig sak är att som det verkar i artikeln har det aldrig varit men det har varit illa nog på alla plan. I afrika visste vi inte riktigt någonting om våra rättigheter och så pratades det inte om sådant i vårt umgänge och i ärlighetens namn så är det stor skillnad på en 13-14 åring på 70-talet och en 13-14 åring i dag. Jag undrar ibland om jag hade gjort allvar av det jag skämtade om som egentligen inte var skämt men en 15 årings hat blandat med längtan, förtvivlan och rädsla.

En sak är säker och det är att mammas roll i det hela gjorde att vi barn ändå blev ganska okej vuxna men det kunde lika gärna ha blivit tvärtom. Jag tänker ibland i familjer där det inte funnits något skydd för barnen, där barnen varit dom utsatta och där ingen tagit dom i försvar med dom medel som funnits att tillgå. Fler och fler sådan fall har under dom senaste åren fått massmedial uppmärksamhet och det är så att man inte tror det är sant och där även mammorna varit dom onda. Jag har alltid velat tro att mammor är dom snällare sorterna men jag vet ju att så inte är fallet men det har suttit långt inne trots allt att faktiskt ens kunna begripa att en människa som burit något inom sig under dom 9 månaderna sedan med berått mod kan göra som det har gjorts och även görs där ute i vår s.k. välutvecklade värld.

Continue reading

Kursen är givande!

500 felet Internal Server Error så det enda som syns är detta inlägg på index och INTE som direktlänk. Får se när minnet utökas eller annan åtgärd tas från supportens sida. Detta kommer att synas här men det kostar ca 6 fel först.

Jag är helt slut och har också blivit ganska ordlös av allt som far runt. En dynamisk kursledare, trevliga kurskompisar som säkert tycker att jag skall hålla käften för dialogen är en stor del av en hel del kursdiskussioner och föreläsningar.

För den intresserade kommer här nu en nedladdningsbar variant av min del av Karlavagnen och det är nu i mp3 format och nedladdningsbar men den är 10mb, varsågod (borta) och god natt!

Första kursdagen gick bra!

Roligt vad det också och det kommer att bli oavsett vad det blir utav det hela. Optimalt så är ett nytt jobb målet men jag nöjer mig faktiskt med delmål som jag skrivit tidigare. Jag menar inte att jag sätter ribban lågt men jag tror mer på att få igång mig först vilket är mitt mål och resten blir liksom bara bonus för ditt är ju min egentliga strävan.

Klasskompisar, fikaraster och lunchrast samt dynamik och inte minst en dynamisk kursledare som faktiskt har egen erfarenhet även på arbetslöshetsfronten och gärna delar med sig.

Radioprogrammet Karlavagnen
som gick tidigare där det diskuterades om kvinnomisshandel har jag äntligen fått skivan på, visserligen bara delen med mig och jag tyckte faktiskt att jag lät ganska klok trots allt. För den som vill lyssna på den snutten kommer nedladdningslänken Här i CDA format, 44 byte det fungerar INTE måste göra om den men till vad vet jag inte.

Vilken snabb återgång

till en mer arbetsmässig dag och sent blev det och alldeles för lång för min ork och energi men dagen gick. KA ”räddade” mig vid stationen så att jag kom hem lite snabbare och så fixade han mat och innan det hade han dammsugit och skurat golven så det både luktade gott och kändes gott under fötterna när jag landade.

En kortis framför datorn och så snabbt framför tvn och andra delen i serien om mäns misshandel mot kvinnor. Många har ju läst både Gömda och Asyl och alltför många har egna erfarenheter. Jag tänkte på det Anna sa som var extra jobbigt och insikten om att hon faktiskt var en misshandlad kvinna för det hade hon inte sett sig som tidigare. Det gjorde inte mamma heller utan mer förtryckt/nedtryckt då och idag har hon ff svårt att ta ordet misshandlad i sin mun om sig själv.

Gårdagens Karlavagnen var bra av det jag kunde höra eftersom jag inte satt vid datorn med radion på under tiden jag väntade. Efteråt for det runt och runt vad jag borde ha sagt om det och det och det osv men då var det för sent.

Varför jag skickade mail så sent var för att jag först inte tänkte säga något alls för jag fick hispan och så precis innan programmet skulle börja tänkte jag att jo jag mailar så får vi se om någon hann med, kunde, hade lust osv. Alla sitter ju inte framför datorerna hela tiden och som pricken över i:et hade Surftown strul med mailservrarna men om det blev i morse eller i går kväll vet jag inte riktigt. Familjen som lystnade och det inkluderar ju självklart KA tyckte att det gick bra fast jag själv tyckte som sagt att det saknades konkretiseringar men tiden var kort.
Reaktioner hade kommit på att ingen av grannarna reagerade när jag sprang ute i trosor, gummistövlar och ett täcke runt mig och skrek på hjälp. Samtidigt skedde det glaskross i porten för att x:et skulle kunna rusa efter mig, rop och åter rop. Dagen efter hade jag sociala på besök som undrade vad jag häll på med för grannarna hade klagat på livet. Tänk så flata en del är, inte ringa polisen men klaga det kunde de. Jag hade nästan glömt bort känslan den gången men nu minns jag rädslan, vanmakten och efteråt skammen, den stora skammen och att soc dök upp dessutom och rädslan för vad soc kunde tänkas göra för hjälpa gjorde dom ju inte. Den incidenten var bara en av ett antal men en viktig sak att berätta då det saknas mer engagemang när saker inte är som dom borde vara.

Tack och lov för KA som orkade med mig då i början och kanske idag också men han säger att jag är ganska okej idag och jag tänker detsamma om honom fast egentligen är vi ganska nöttiga båda två men vi trivs som dom nötter vi faktiskt är 🙂
En heldag i morgon också så god natt och sov gott.

Mäns våld mot kvinnor

och radioprogrammet Karlavagnen. Jag har pratat i radio och så nervös var jag så att hela kroppen började klia innan dom ringde upp.
Konstigt att en sökning på nätet resulterade i att det ringde i vår telefon och så pratade jag hur länge som helst och det resulterade ett samtal i radio. Jag kände mig väldigt onyttig för i sak sade jag ingenting vettigt som jag tyckte. Hypernervös och tankarna fladdrade och så förkyld också. Jag överlevde och kanske kom något gott eller så ut av det. Jag skall få en cd med programmet för jag vill så gärna höra hela programmet.
Godnatt och sov så gott.

Dave Pelzers bok nr 2

”Pojken som inte fanns” är fängslande och jag läste den tills klockan var över 01:30. Hemskt att det skall finnas sådant att läsa överhuvudtaget samtidigt känner jag att det är skönt att läsa att den lilla pojken faktiskt mentalt överlevde och blev en stor man som gav sig på att skriva om helvetet. Boken är något som borde läsas. Det finns en till bok om jag inte har helt fel men den har jag inte hittat tillräckligt villigt ännu men det kommer det också. Poketversionerna är lika läsvärda.
Så vad då dags för första dagen av det nya livet.
Vi skall till AF och anmäla oss som arbetssökande. Vi söker båda jobb aktivt redan så det är ingen nyhet. Jag vill bara söka dom jobb jag tror och känner att jag kan göra bra ifrån mig för halvmesyrer tror jag inte riktigt på.
Jag säger bara en sak, pollen försvinn
för varje morgon i en dryg veckas tid har jag ont i både hals och nacke, det kliar utav bara den och snuvigt värre. Jag tar min Zyrlex och så är det som rena trolleriet efter en stund. Det läskiga är att det känns precis som att jag drabbats av världens halsfluss eller liknande.
Minns en gång jag var till läkaren och stursk som attan var jag. Jag visste att jag hade bihåleinflammation för det hade jag var och varannan månad. Läkaren menade att det var allergi och jag tvärförbannad (jag var argsint den tiden ;)) för det var det mest korkade en läkare hade sagt ansåg jag. Jag fick varken penicillin eller sådan nässpray jag visste att jag behövde. Värken i örat och kinden var helt sanslös. Jag svor nog över läkaren även inne på apoteket.
Iaf så gick det en dag eller två och så var värken i det närmaste borta och jag skämdes som en hund. Läkaren fick aldrig en ursäkt av mig för visst var det ”bara” allergi och jag hade så fel. Det är det som är jobbigt för nyallergiker med symptom liknande sjukdomar som influensa, halsfluss, bihåleinlfammation, örininflammation osv. Jag säger bara en sak, varje dag ger minst en ny lärdom, liten som stor. Tur att tiden för göra underverk med obstinata ”kan-själv” personer som jag var uti fingerspetsarna som yngre. Stridspitten har tagits över av en lugnare jag och det kan jag enbart skylla åren för.
Nu måste jag göra min plikt
så tills dess.
Var rädd om dig, se dig och njut av det lilla.