Fredagsfyran v13 -05 – Upphovsrätt

Tema: Upphovsrätt
Den senaste tiden har konflikten mellan upphovsrättsföreträdarna och “piraterna” knappast undgått någon. Därför tar vi en liten “debattaktig” fredagsfyra om detta ämne.
1. Nedladdning av upphovsrättsskyddat material – är du för eller emot?
Rent moraliskt så är jag mot nedladdning men, jo där finns ett stort MEN. Det finns programmakare vars priser är helt orimliga för den lille användaren så att möjligheten att köpa vissa program är ekonomiskt omöjliga. Där ser jag det inte som stöld utan mer som civil olydnad. Sänk priserna så att fler kan köpa giltiga exempler av vad det nu månde vara så slipper dessa programmakare, musikbolag osv att folk faktiskt stjäl deras produkter.
2. Ser du någon möjlighet för branschen att återfå sitt skamfilade rykte efter Antipiratbyrån-skandalen?
Det som skedde låter som en usel amerikansk komedi, intrigen tätnar på ett ungefär. Antipiratbyran har ju misst sin trovärdighet totalt men tiden kanske rättar till detta men det lär dröja länge misstänker jag.
3. Skall det vara tillåtet att ladda ner upphovsrättsskyddat material hur som helst?
Handen på hjärtat så NEJ, jag tycker inte det utan jag känner som så att sänk priserna så att även vi vanliga fattiglappar har råd att köpa egna versioner av musi, programvara, filmer osv.
4. Handen på hjärtat: har du piratkopierade saker på din dator?
Ja det har jag och skäms gör jag ibland men inte tillräckligt för att radera det.

Bookmark the permalink.

0 Comments

  1. Funderat på hur stort ledet är där alla ska ha pengar? Många verkar tro att det bara är själva artisten som ska ha pengarna men i själva verket ska textskrivare, låtskrivare, ljudredigerare, musikvideoskapare, den som kokar kaffe och många till i ledet ha sin lön. De pengarna måste komma någonstans ifrån. Samma gäller med programvara. Det sitter hundratals, och utvecklar ett och samma datorprogram i flera års tid. Alla personerna (programmerare, kordinator, designer, projektledare etc) ska ha lön och betalt för arbetet de lagt ner.

    När ska folk sluta dricka sprit ute och kaffe ute på stan? Att betala 50kr+ för ett glas öl, vin eller kaffe är verkligen hutlöst pris. Vem har råd med det när man kan köpa 5 musiklåtar till priset av en kaffe som man dricker upp på en kvart?

    • Hej och kul med en kommentar på ett 7 år gammalt inlägg. Alla led skall ha pengar och helst skall det bli en del kvar till musikerna också.

      Allt handlar om prioriteringar oavsett vad vi väljer att prioritera. Inlägget var en utmaning på den tiden vi körde Fredagsfyran på fredagar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.