Myndig kritik?

Jag reagerar ofta på den enorma flatheten som råder i valet att blunda och inget se när det händer saker ute i vårt samhälle. Många har artiklarna i media varit om händelser där det funnits människor i närheten och ingen agerat i någon som helst form. Samma åsikt har jag när det gäller våld i hemmet som mest gällde kvinnomisshandel men nu ofta gäller partnermisshandel oberoende på relation även om mannens våld mot kvinnan fortfarande är det som till stor del överväger.

31 oktober läste jag nedanstående artikel i SVD och höll på att tappa hakan. Jag var tvungen att läsa artikeln flera gånger för jag hade lite svårt att se vad som var fel i att restaurangägaren ingrep. Visst har vi alla ett åtagande att skydda och inte utsätta andra för risker men hur restaurangägaren kan klandras för att han så rådigt agerade. Troligtvis hade den misshandlade dött om ingen hade ingripit och för en person som är agerande att sitta och titta i väntan på att någon Polis skall komma under tiden någon håller på att misshandlas ihjäl är väl inte dit vi vill komma.

SvD, Räddade livet på 33-åring – nu kritiseras ingripandet av myndighet

Självklart kan inte alla ingripa på det sättet om en alls men kritiken ligger ju inte i linje med diskussioner om att lagstifta om att vi alla måste agera annars kan vi ses som medskyldiga. Lagstiftning eller inte så är det i linje med mina åsikter. Den som stillatigande tittar på är medskyldig i mina ögon eftersom man möjliggör det genom att ge sitt tysta medgivande genom att låta bli att agera.

Med agera menar jag självklart samma som jag gjort i alla år att göra något. I dag finns det mobiltelefoner så det minsta du måste göra är att ringa Polisen. Det finns dom som ingriper mer handgripligt utan eftertanke och i dom flesta situationer går det bra men det är inte det jag menar med att agera även om det är så jag agerar. Som jag agerar kan vara väldigt dumt beroende på situationen i sig men eftersom jag bara agerar utan att först fundera så spelar situationen för mig ingen roll.

Bookmark the permalink.

0 Comments

  1. Pingback: Arkiverat och glömt

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.