Femman v49

Skrubu översätter Femman till finska varje vecka. (Finland är vändhållplatsen på kryssningarna, fastmarken man alltid är för full för att komma ihåg att besöka.) Som en hälsning till våra finska vänner går vi därför denna vecka till sjöss.
1. När och i vilket sammanhang åkte du senast på en Finlandskryssning? (Danmarkskryssning?)
Förra året vid samma tid för vila och att göra något annat. Kryssningen gick till Helsingfors med Silja Line. Vi åker på tisdag igen fast då till Tallin med Silja Opera.
2. Varför väljer man att åka på kryssning istället för att ha en utekväll hemma i stan?
Det är så skönt att komma bort ett dygn eller fler och bara vara, äta, mysa, knata runt och göra vad lusten inspirerar till. Allt detta får inte jag med en utekväll på stan. Sedan åker inte jag på kryssning för att festa runt heller.
3. Har du någon gång klivit av på vändhållplatsen? Ge isåfall ett tips på vad man kan göra där.
Ja, varje gång. I Helsingfors finns det massor att kika på om man vill gå runt och strosa själv, lite som Stockholm. Det tar ganska lång tid och det är lätt att gå vilse. En av gångerna har vi hängt med på sightseeing och det var ett annat sätt att se staden på. Jo en obligatorisk sak för mig i Helsingfors är att gå till en matmarknad (nära hamnen) där jag alltid köper forellrom i storpack och till den får vi hyra ett frysfack som jag förhoppningsvis inte glömmer att tömma när vi kliver av i Stockholm.
4. Föreslå två ”do” och två ”don’t” på själva kryssningen.
”Do´s”: Kolla igenom hela båten (det finns mycket att se på ombord på ett kryssningsfartyg) och ät gott och helst med trevligt sällskap. En halv do för mig personligen är att spela lite på banditerna (brukar faktiskt vinna)
”Don´t”: Bete dig som folk, du behöver inte dricka allt som ingår i buffén bara för att det är gratis, alldeles för många beter sig som svin. Skrik inte i hytten på natten, dina hyttgrannar försöker säkert sova en stund.
5. Måste man vara full för att ha kul?
Nej, jag har lika roligt spiknykter, oftast roligare och dessutom kommer jag ihåg vad alla andra gjort istället. En eller ett par drinkar är alltid gott och finns det laktritschot så tar jag gärna en sådan, saltlakritsvarianten.
(Ett påpekande, jag är varken pensionär eller tråkig även om mina svar kanske verkar så)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.