Kolera i Sverige?!

Det låter som rena rama fantasiutsagor för mig som är uppvuxen med koleravaccin varje år. Under mina 14 år i Liberia och Ghana vaccinerades vi mot kolera. Jag minns inte tiden i Liberia med vaccinet men väl i Det gjorde inte ont att bli stucken i armen men efteråt gick armen knappt att röra om man inte satte i gång att röra den direkt efter sprutan. Sträcka ut hela armen och röra hela armen upp och ner och fram och tillbaka innan vaccinet ställde till det.

Jag minns att lillebrorsan var en djävul med att retas när vi alla 3 stod där och vevade runt på vår stuckna arm för att den inte skulle stelna till och göra så vansinnigt ont efteråt. Brorsan var alltid en liten pajas och ävenså vid dessa tillfällen, det bästa han visste var att liksom peta till på armen och vi vrålade av smärta.

Jag vet inte om koleravaccin gör lika ont i dag som det gjorde för drygt 30 år sedan men jag vet att vi var tvungna att vaccinera oss varje år. Vaccinerade man sig inte var det ganska vanligt med dödsfall av kolera och den var inte särskilt trevlig att dö i för den är oerhört smärtsam utan åtgärder. Jag har svårt att smälta att denna dödliga smitta finns här i Sverige. I Ghana kokades vattnet och sedan filtrerades det innan vi fick dricka vatten. Vi barn var ju lite som vi var och drack faktiskt ganska ofta vatten direkt ur kran men kanske hade vi mer tur än skicklighet. Märkligt det där, väldigt märkligt.

Bookmark the permalink.

0 Comments

 1. Ola Monica:
  Drickvaccin, ja det är stor skillnad mot stel arm. Misstänker att Ghaneserna ff får ta sprutor för det är säkert billigare än dryck.
  Jag hade gärna druckit det däringa äckliga mot att slippa en spruta. Du anar inte hur många dagar det höll i, det där stela om man nu hade varit smart och rört armen innan det stelnade ordentligt vill säga.

 2. Ola Monica:
  Drickvaccin, ja det är stor skillnad mot stel arm. Misstänker att Ghaneserna ff får ta sprutor för det är säkert billigare än dryck.
  Jag hade gärna druckit det däringa äckliga mot att slippa en spruta. Du anar inte hur många dagar det höll i, det där stela om man nu hade varit smart och rört armen innan det stelnade ordentligt vill säga.

 3. Hej Carina!
  Vi fick drickvaccin mot kolera när vi åkte till Senegal i julas. Ett pulver med sötsur citronsmak som löstes upp i vatten, ganska vidrigt faktiskt.
  Det var bara att röra om, hålla för näsan och utropa ”Skål ta mig fan” innan man hävde i sig drycken 😉

 4. Hej Carina!
  Vi fick drickvaccin mot kolera när vi åkte till Senegal i julas. Ett pulver med sötsur citronsmak som löstes upp i vatten, ganska vidrigt faktiskt.
  Det var bara att röra om, hålla för näsan och utropa ”Skål ta mig fan” innan man hävde i sig drycken 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.