Att bussa busar

Väder: sun och vill man dra det ytterliggare så går det att använda hett som i en ugn vad gäller vår balkong, 43 grader vid 18:30 tiden och det säger sig självt att det är svårt att sitta där då trots parasoll.

Förr fick Polisen köra bort ”bus” en bra bit så att det tog tid för buset att återkomma och fortsätta vad det nu är som stoppats. När vi var med på 6 juni blev vi varse att det inte får göras på det viset längre. Detta har lett till stora problem och arbetet med att hindra både det ena och det andra har blivit problematiskt.


Nu skall det ändras och möjligheten att bussa bort bus längre
bort bli en möjlig åtgärd. Suveränt tycker jag som ser det som en stor
möjlighet att undvika konfrontationer med ödesdigra följder. Att kunna
köra bort en grupp en bra bit från händelsernas centrum möjliggör
stoppandet/bromsandet av eftereffekter/konfrontationer som tex skedde
senare på kvällen den 6 juni.

Mer att läsa finns här:
Aftonbladet, DN, SVD och SR

Visst
kan det tyckas att det blir bestraffning á la kollektiv men om det är
grupper som drabbar samman, risk för dessa att drabba samman osv och
man får en möjlighet att förhindra detta genom att ta en, flera grupper
och bussa ut dom en bra bit från det hela så sparar man problem.

Det
är ofta en grupp flyttats på för att 30 minuter senare vara tillbaka
och skapa ett väldigt kaotiskt läge. Alla i gruppen är inte delaktig
men varför befinna sig där om det inte är problem man vill vara med och
skapa när det inte kan ha undgått någon i gruppen/grupperna vad som
verkar vara på gång att hända. Med på gång att hända menar jag det som
i många lägen kan bli en eller flera konfrontationer mellan
grupperna/grupperingarna.

Det är ganska enkelt att slippa bussas
iväg också och det är att flytta sig själv därifrån, dvs bort från
gruppen. Syftet att sära på olika grupperingar är att förhindra skador
på både människa och allt annat som kan råka komma i vägen.

I
mina ögon är det sällan en grupp är bättre än en annan och det oavsett
vad jag tycker om deras åsikter, brist på åsikter, värderingar osv.

Det
oberoende om det är antifascister, antirasister, nazister,
sverigedemokrater, fotbollshuliganer, fotbollssupporters eller vad det
nu kan vara för grupperingar.

(började skriva detta i torsdags den 24:e juli men det blev sedan liggande)

Bookmark the permalink.

10 Comments

 1. Pingback: Tankeväckande och så viktigt #blogg100 | Carina´s tankar – Tankeboken

 2. ”Man kan vara stolt över sitt land utan att vara rasistisk och främlingsfientlig. ”
  Jag tvivlar på att du verkligen tycker det, eftersom du betraktar sympati med även moderata och demokratiska partier med stort folkligt stöd, som ”främlingsfientlighet” och ”rasism”.
  Jag har inte följt upp just det här ”bortbussnings”fallet i detalj, men grep de anstiftare och våldsverkare i efterhand så blev det ju precis som jag ville och polisen gjorde ett bra jobb. Så har långt ifrån alltid varit fallet när t.ex. vänsterextremister (med riksdagspartiers goda minne) stört och försökt sabotera sverigedemokratiska möten.
  Låt mig med de ontopic-raderna avsluta och tacka för debatten.

 3. Patrik!
  Observation mm gjordes ju och det ledde till gripanden senare. Det har du säkerligen tagit del av, ävenså diskussionerna på diverse forum efteråt.
  För mig är partierna du radade upp rasistiska och främlingsfientliga och inget ett land kan vara stolt över förutom partiernas egna anhängare.
  Att Norge är nationalistiskt och visar det på tex 17:e Mai har ju ingenting med främlingsfientlighet utan stolthet över landet man bor i eller hör till. Det beror också på kriget och att det finns en historia.
  Man kan vara stolt över sitt land utan att vara rasistisk och främlingsfientlig.
  Jag låter det vara så här med svar för jag hade kunnat mynna ut i ett helt annat ämne än vad mitt inlägg handlar om.
  Tack för dina kommentarer Patrik.

 4. Patrik!
  Ditt svar på bortbussandet är en variant på lösning men med en situation som tex 6 juni och marschen på väg mot Gärdet skulle det ha skapat en situation utan dess like. Ingripanden skedde före, under tiden och efter. Demonstrationerna och marschen i sig gick alltså hyfsat bra trots allt. Jag säger inte att stenkastarna, brandfackelkastarna, ”hets mot folkgrupp” orden och gesterna, skanderat och provokationerna var bra men jag tror att om Polisen hade börjat gripa folk i marschen så hade vi haft en smärre katastrof på vägen till Gärdet.
  Jag skrev inte att alla sverigedemokrater är nazister utan att SD har nazistiska ideologier. Det fosterländska och s.k. genuina, bevarandet osv är en sak men att särskilja, att bevara så pass att ingen annan skall ha, nedvärdera baserat på tro, sexuell preferens, färg osv är väl i mångt och mycket i nazismens anda.
  Jag skall inte flytta tillbaks till Norge eftersom jag inte längre har någon anknytning dit.
  Vad gäller norsk politik så borde norrmännen, om några, ha lärt sig av historien men….
  Personligen är jag inte särskilt insatt eftersom jag inte varken bor där, har anknytning dit längre och inte heller har planer på att flytta dit igen. Jag har i ärlighetens namn bara bott i Norge i 1 år och då var jag 14 och gick i 8:an. (som jag skrev är jag uppvuxen i väst Afrika) Men 17:e mai firar jag ändå och det gör ju även gula, bruna, vita och svarta boende i Norge och det kallar jag för nationalism. Att vara stolt över det landet man bor i osv.

 5. Carina,
  ”om Polisen hade börjat gripa folk i marschen så hade vi haft en smärre katastrof på vägen till Gärdet.”
  Det borde varit upp till polisen att avgöra om så varit lämpligt eller inte i detta enskilda fall. Ett bättre sätt kunde varit att koncentrera sig på observation och identifikation för uppföljning i efterhand. Men de borde inte lika ofta som idag släppa begångna lagbrott vind för våg och nöja sig med ”bortbussning”. Framförallt bör polisen koncentrera sig på anstiftarna.
  ”Det fosterländska och s.k. genuina, bevarandet osv är en sak”
  Ja, och sålångt har du beskrivit viktiga ämnen i Sd’s ideologi.
  ”men att särskilja, att bevara så pass att ingen annan skall ha, nedvärdera baserat på tro, sexuell preferens, färg osv är väl i mångt och mycket i nazismens anda.”
  Det låter som en beskrivning av ultranationalism, och inte av den moderata, värdekonservativa, demokratiska nationalism som partier som Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti och norska Fremskrittspartiet står för.
  Sverigedemokraterna bejakar uttryckligen i sitt principprogram alla människors lika värde och FN’s konventioner.
  ”Vad gäller norsk politik så borde norrmännen, om några, ha lärt sig av historien men…. ”
  Det är väl precis det de har gjort. Du vet säkert att nationalism i Norge är något vackert, medan det i Sverige är något fult. Jag tror det har just med andra världskriget att göra. Norrmännens fosterlandskärlek fick många att riskera livet för insatser mot den tyska ockupationsmakten. Svenskarna utsattes som bekant aldrig för någon sådan prövning.
  Synen att nationalism skulle sitta i hudfärg eller på annat sätt i utseendet, är absurd. Nationalism sitter mellan öronen och i hjärtat.

 6. Carina,
  Du har precis fått en sverigedemokrats (= min) syn på nazismen och om du vägrar lyssna eller fatta så är det ju bara en manifestation av ditt eget oförstånd.
  Det är en precis lika grov och generalisernade förolämpning att stämpla sverigedemokrater kollektivt som nazister vilket du gör, som t.ex. att stämpla muslimer kollektivt som terrorister.
  Ditt inlägg hamnade om att bussa bort busar ja, och så förvirrade du dig in i något lättköpt tjafs från vänstervriden skvallerpress om likheten mellan sd och nazister.
  Men till bortbussandet. Jag tycker inte polisen automatiskt ska nöja sig med att ”bussa bort busar”, vilket ofta sker trots att det begåtts konkreta lagbrott. Istället ska de då gripas och lagföras i betydligt högre grad än idag, liksom anstiftarna till oron. Laga stöd för sådana åtgärder finns i bl.a. brottsbalken kapitel 16.
  Ps. Är du norsk medborgare så antar jag att du inte vill flytta tillbaka om Frp och Siv Jensen griper regeringsmakten 2009, vilket många bedömare spår. Frp är som bekant Norges ”sverigedemokrater”.

 7. Din beskrivning (omskrivning) får du stå för men det är inget jag tar i. SD har nazistiska ideologier oavsett hur dom har uppkommit och varför osv. För mig är det helt ointressant.
  Mitt inlägg handlade om rätten att bussa ”busar” längre bort än idag och det tycker jag är bra. Jag är privat aktiv som nattvandrare i City (Stockholm) och är med ibland när det håller på att braka ihop, brakar ihop och kan braka ihop. Vårt ideella arbete går då ut på att försöka förhindra konfrontation i möjligaste mån.
  Om vi bortser från mitt inlägg så är jag norrbagge (norsk medborgare, dvs utlänning) boende i Sverige, uppvuxen i västra Afrika och gillar afrikaner. Jag gillar även människor i gemen oavsett om dom är homo, bi, trans, gula, bruna eller vita. Har svårt för hyckleri och etikettsättandet av människan. Tror på frihet, dvs lutar åt att vara liberal men socialistisk, dvs liberalsocialist. Partitillhörighet spelar ingen roll för jag får inte rösta eftersom jag inte är svensk (fritt valt det också) Tror på frihet under ansvar.
  Jag är anti allt som nazismen står för och likaså SD för ni är och kommer för lång tid att vara, sprungna ur samma skit. Kanske en dag att ni bara står för det där med att bevara svenskheten i symbios med våra icke ursvenskar, dvs invandrade svenskar men den dagen lär antagligen inte ske under min livstid. För mig handlar mycket om att vi är människor, inte vita, gula blå, svenskar, asiater, turkar, ghaneser osv. Nu blandade jag både världsdelar och länder med flit.

 8. ”Vad gäller nazister och sverigedemokraterna så är det ganska tydligt sprunget ur samma form.”
  Nazismens totalitära och odemokratiska våldsideologi har de gemensam med extremvänstern. Där har AFA och socialdemokrater MINST rödfärgen gemensam, inkl. de bruna stänken. Såväl sossar som höger svansade och fjäskade för Hitler under andra världskriget. Direkt uttalat nazistöd förekom också då, inom det som idag är våra riksdagspartier.
  Sverigedemokraterna är efterträdare till den tidens fosterlandsälskande motståndsmän, som aldrig behövde aktiveras i Sverige (förutom frivilligkårerna som stred i främst Finland) eftersom vi undslapp brun och röd fascism, men väl i våra nordiska grannländer.

 9. Din kommentar hamnade i spamfiltret så det dök därför inte upp förrän jag hade kikat på just det filtret.
  Varför inte?! Om du med din kommentar menar att antifascister är samma som nazister eftersom det var i samma ”andetag” så förstår jag inte alls. Det gemensamma med dom olika grupperna är att det ofta blir kontroverser, antingen verbalt eller fysiskt och ibland både och och att grupperna nästan alltid skapar stora rubriker när dom manifesterar offentligt.
  Vad gäller nazister och sverigedemokraterna så är det ganska tydligt sprunget ur samma form. Det ena är lite finare än det andra men nazismens ideologi ligger där som bas så visst har dom mycket gemensamt.

 10. Tobias Lindgren

  Varför nämna ”nazister” och Sverigedemokraterna i samma andetag? Menar du att dessa har något gemensamt?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.