Vilken dag! Intensiv, lärorik, sorglig och fascinerande

Slut i fötterna och jag skall strax in i duschen men dagen har varit bra och väldigt lärorik. Det känns som vi frivilliga gjorde en bra insats och för att inte tala om Polisen på flera olika sätt.

Vi började med utsättning klockan 11:00 på Kungsholmen. (Utsättning är där info ges om dagen i sig och vad som eventuellt kan tänkas ske samt vad som väntas av oss som frivilliga ”dämpare”). Efter info och lite ”sambandstestningar” var det dags att knata iväg.

Vi fick med oss smörgåsar, vatten och lite godis och matkupong (till valfri McDonalds) på vägen så att vi skulle ha något att gå på tills vårt avslutande vid någon McDonalds tillsammans med övriga inblandade både frivilliga och ”tjänstefolk”.

Vi delades upp i grupper av dagens ansvariga Morsa (vår förening alltså). Vi skulle gå 2 och 2 och sammanstråla både här, där och lite överallt beroende på behov och var vi råkade befinna oss just då.

Vänstergrupperna hade sin demonstration/marsch först, det avgick 11:45 med avslut i Tanto och där var det faktiskt lugnt, varmt och en hel del vänsterfolk så vi var bara där en kortare stund tills det började röra på sig i leden mot Karlaplan (via många smygvägar dit) där högerns marsch skulle starta 13.30.

Hett som … var det men vi tog oss olika vägar mot Karlaplan mest för att faktiskt se, lyssna, dämpa och om möjligt styra om. Tunnelbanan var väl garderad av polisen och jag tyckte väldigt synd om dessa mörkklädda poliser som fick stå, springa och vara helalerta från ca 10 och iaf tills vi gick hemåt efter 19.30 tiden.

Vi gick runt området där högermarschen skulle starta och försökte hålla koll så gott det gick på vänsteraktivister som var på g för att möta upp högermarschen. Lite äckligt var det med smygande högerfotografer som fotade både här och där, syften kan man bara spekulera i, innan demonstrationen kom i gång och troligtvis både under och efteråt. 500 poliser var kommenderade för demonstration/marschen och det var en otroligt välorganiserad Polis. Det var otroligt fascinerade att se hur snyggt dom spärrade av vartefter utan att vi ens knappt märkte det. Det gjordes oerhört smidiga ingripanden mot dom drivande agitatorerna i vänsterleden som knappt märktes för utomstående. Väldigt lärorikt för mig och för många andra men för mig var det första gången jag var med på detta.

Delar av motdemonstranterna smällde en hel del saker, kastade diverse föremål, både med och utan ljuseffekter, lite här och där. Det skanderades från vänstern och det mässades från högern.

Det tog en himla tid innan högerns tåg kom i gång (en dryg timme senare än planerat) och under tiden höll vi koll på det som verkade kunna bli turbulens. Lite gata upp och lite gata ner. Ingen kunde missa när tåget var i antågande för vänstern drog i gång sitt skanderande mot tåget. Mitt i allt detta fanns det även vuxna som skanderade med syfte, som vi uppfattade, att få igång dom yngre mot polisen. Lyckligtvis lyckades inte den vuxenmobb, som ändå gjorde en hel del försök med sitt agiterande mot Polisen, att få ingång något som kunde ha slutat väldigt illa. Vuxenmobb vet jag inte om man kan kalla dom för men dom var inte unga så vad var dom då? ****mobb kanske? Enda syftet verkade vara att hetsa vänsteraktivisterna mot Polisen.

Vid Fältöversten blev det stopp av flera skäl och försök till rusningar från vänsteraktivisternas sida var flera men dessa försök stoppades upp väldigt snyggt och knappast märkbart för åskådarna runt omkring (ja förutom att dom fick vänta precis som bilisterna som försökte ta sig någonstans) Mitt i stoppet och när tåget börjar gå igen reser sig högerarmarna i väl kända gester och dom säger också det dom absolut inte får säga. Det fotas och filmas väldigt aktivt så dessa personer kommer antagligen att gripas lite senare vilket visar sig stämma. Att ingripa mitt i tåget är antagligen av säkerhetsskäl helt galet även om jag själv känner ilska och mer än så.

Högerns demonstration var framme vid Gärdet ca 15:30 tiden och KA lämnade in en del käppar och jag lämnade in en påse med sten och flaska. KA och jag var inte i grupp men vi var ofta i närheten av varandra. Vi som grupp (alla frivilliga) gjorde stor nytta även om det kändes som lite nytta blev gjord.

Vi vandrade mot ett café vid Gärdet och satte oss att vänta på vidare besked om vad vi skulle göra. En kopp kaffe längtades efter men det där kaffet var som utspätt kaffe eller te spetsat med kaffestänk. Toabesök blev det också och lite vila i benen samt tankning av vatten. Det skulle dröja ett tag eftersom högern hade tillstånd till 18 att vistas på Gärdet. Efter en del väntan tog vi oss mot Fältöversten igen för samling på McDonalds för gemensam utfodring 😉

Jag hade lyckats glömma min astmamedicin som jag behövde men mentalt går det ofta att dämpa det också genom att andas lugnt och koncentrerat och ge fasen i att bli stressad så det släppte ganska mycket.- Hur sjutton lyckades jag glömma den när jag fick med mig allt annat i medicinväg, typ nässpray och tabletter 🙁 Nöt!

Vi tog oss tillbaka till Gärdet när klockan närmade sig 18 och där var vi alla med om något som imponerade på mig och en del andra, klockan var slut på tillstånd då. Pikéeter från alla möjliga håll slog en järnring runt om hela högergänget. Det var en oerhört imponerande formation av bilar och gående poliser i totalt samlad aktion som slöt runt hela högergänget som var på plats. Några försökte springa men kom inte långt alls. Högern särades på och några föstes iväg åt ett håll och en del andra fick poliseskort av pikéeter och gående poliser och en del greps och fick sitta fint ner i väntan på att forslas bort. En fotograf åkte in mitt i allt detta och fotade, en del kort som setts ute i tidningarna. Synd att ingen av fotograferna fotade järnringen och hela det spektaklet för det hade imponerat på vem som helst. KA tog några kort också men inte för att visa upp någon utan för att det var mäktigt att se. Beroende på hur korten blir kanske vi lägger ut några, vi får se.

Dagen tog slut närmare 20:00 tiden och det känns bra, vi gjorde nytta, vi hade roligt och vi lärde oss en hel del. Motion fick vi också. Slutsats är att jag är nöjd även om kroppen värker.

Personlig reflektion är att det är oerhört sorgligt att detta skall
vara Sveriges Nationaldag, vår (jag vet, jag är norrbagge men jag bor här) nya helgdag där vi skall kunna samlas
och fira så tar drägg över gatorna och kostar samhället enorma summor.
När vi stod längs vägen stod några nysvenskar där med svenska flaggor
(precis innan högerns tåg kom ut på Vallhallavägen) och dom såg bra
förskräckta ut när dom såg vilka som kom marscherande. Fy fan vad
tragiskt säger jag bara och tänker på 17:e mai där hela Norge viftar
med flaggor, gul, svart, vit eller beige spelar ingen roll. Här har Sveriges Nationaldag tagits över av ett gäng nazister som måste skyddas av polisen för att kunna utöva sin demokratiska rättighet samtidigt som dom själva står över detta med demkorati.

Kanske är det intressant eller inte, vad vet jag?

Olika tidningsartiklar om det hela finns här:
Nynazisterna marscherade genom Stockholm på Nationaldagen, Höger- och vänsterextremister i bråk, Polisen laddar för bråk, Demonstranter gripna för hets mot folkgrupp
114 gripna vid demonstrationHundra gripna vid demonstration, 20 extremister anhållna 1, 2 och 3,

P.S.Jag skrev det mesta i går kväll men ville kolla igenom ordentligt vad jag skrivit så det fick vänta tills i dag, därför finns även en del av dagens artiklar med trots att jag skrivit om det hela som i går. D.S

Bookmark the permalink.

6 Comments

 1. Pingback: Tankeväckande och så viktigt #blogg100 | Carina´s tankar – Tankeboken

 2. Hmmm… när blev nationalsocialisterna höger? Socialism är per definition vänster oavsett vad alla kommunister inom svensk media säger. Inte svårt att se likheterna med (S) vars ideologi i mångt och mycket är densamma.

 3. Hur kan du tycka att polisen gjorde ett bra jobb? Polisens insats fungerade inte alls. Något hundratal kommunister, anarkister och liknande figurer kastade sten, flaskor, bengaliska ledar mm mot tåget vilket polisen inte ingrep mot. Man lät människor begå brott mot maskeringsförbudet och tillät diverse ordningsstörningar intill tåget. Däremot grep man hundra människor för att de uttryckt en åsikt. Senare lät polisen stora vänstergrupper glida runt i Stockholm och angripa människor. Bland annat satte de en bil i brand. Polisens arbete var under allt kritik då de försökte stoppa nationalisternas tåg och lät vänstern som saknade tillstånd leva rövare hela dagen.

 4. Det finns många olika ord man kan använda och jag använder mig av det vedertagna ordet högern. Det finns värre epitet jag kan använda mig av men jag avstår. Det finns icke kommunister inom svensk media som skriver högern för inte är dom som är blå kommunister iaf.

 5. Jag, bland många andra, såg stora delar av det som skedde längs vår väg och Polisen gjorde ett suveränt jobb vad gäller att hålla vänster och höger åtskilda längs högerns väg mot Gärdet. Dom plockade vänsteraktivister oerhört snyggt och smidigt, dom spärrade av vänsteraktivisterna och hindrade deras framfart ett flertal gånger längs demonstrationsvägen. Vi hamnade själva bland avspärrningarna några gånger. Dom gjorde ett bra jobb trots dom omständigheter som var. Högern stoppade även tåget själva pga av att dom ansåg att säkerheten var för låg. Senare delen av demonstrationen, från ca Karlaplan ner mot Gärdet, var det en bergvägg av poliser som skyddade tåget hela vägen fram. Detta samtidigt som dom stoppade upp vänsteraktivisternas attacker.
  En hel del från vänstersidan plockades bort vartefter och det gjordes knappt märkbart för vanliga åskådare. Precis som dessa snygga, snabba och nödvändiga avspärrningar som gjordes knappt märkbara för vanliga åskådare så var det inte många som märkte dessa gripanden heller. Polisen kom in, greppade tag i och drog därifrån.
  Vad gäller insatsen på Gärdet när den tillåtna demonstrationstiden gått ut, dvs klockan var över 18:00 (tillståndet gällde bara till 18:00) så var det oerhört fascinerande att se hur det gick till. Dom som hetsade mot folkgrupp blev gripna och resten av grupperna på Gärdet gick faktiskt därifrån med fana och allt skanderande längs vägen i sällskap med fotgående och bilåkande poliser. Sorgligt nog krävdes det åter lots av Polisen innan tåget rusade ner i tunnelbanan vid Karlaplan i tron att slippa bussen som stod på andra sidan av tunnelbanenedgången.
  Skanderar man med ord som är hets mot folkgrupp och som berör illa för den stora massan får man nog ta det ansvaret på sig själv, skanderandet berörde mig personligen illa. Enligt vad jag läst på en del av högerns egna sidor så är det inte uppskattat det ”vitskjortorna” gjorde oavsett ursäkt eller inte.
  Vad gäller kvällens/nattens händelser så är det inget jag berört med min text. Jag skrev om dagen från att vänsterns tillstånd gällde till att högerns tog slut och utmarschen från Gärdet.
  Personligen har jag en hel del åsikter om vänsteraktivisternas ageranden och högerns existensberättigande men det är en helt annan text och ännu inte skriven om den ens skrivs. Jag skrev om min erfarenhet som frivillig i att dämpa stöket en dag som denna.
  Som onödig information är det bäst att tillägga att jag är utlänning, född i Kiruna, uppvuxen i väst Afrika och stolt över det, oerhört stolt över att ha lärt känna människor från alla möjliga kulturer, oerhört stolt över mitt ursprung så mycket norrbagge som jag är. Jag är också stolt över att jag varje 17:e mai gläds över alla bilder med flaggviftande människor från Norge, boende i Norge, boende utanför Norge osv, svart, röd, gul, vit osv sida vid sida. Där har du nationalism som INTE stänger ute andra utan välkomnar alla. Det jag mest är stolt över är ändå att jag anser människor vara lika mycket värda.

 6. Smaka på Stockholm

  blir det för KA  och mig i dag, ja även för Kurt och Mannfred som det brukar bli. Det hade varit roligt att åka allihopa men… KA är där nu med boendet men dom är på g och skall åka…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.